I.D.E.A.L. Evolution a luat naștere la începutul anului 2019, la peste 3000 km de casă, în Galway, pe coasta de vest a Irlandei.
Cochetam de ceva vreme cu idea de a ne întoarce în România, însă tot timpul am amânat acest lucru din diverse motive. De dată aceasta însă, dorința de a aduce contribuția noastră comunității locale și a redescoperi apartenența la cultura acestui popor, ne-a făcut să decidem că este momentul să revenim acasă, la rădăcini, acolo unde inima ne cheamă.
Așa că ne-am apucat de treaba, de la distanță ce-i drept, însă cu entuzism și încredere că putem aduce un plus de valoare domeniului gastronomic din România.
I.D.E.A.L. este proiectul nostru de suflet, un proiect creat cu oameni și despre oameni…de suflet.
Totul pornește de la o Idee și va rămâne în acest stadiu dacă ea nu este dezvoltată. Dezvoltarea face parte dintr-un process complex, de Evoluție, în care, folosindu-te de Abilitățile necesare poți ajută comunitățile Locale să progreseze.
Noi avem un IDEAL, tu ai unul???
Cine suntem noi?
Petra Hianu și Paul Moinea, soț și soție, prieteni și parteneri de business.
Împărtășim aceeași pasiune pentru gastronomie, crezul nostru fiind “The food is culture” and “the best way to understand the culture”.
Iubim ceea ce facem și credem cu tărie că, atâta timp cât realizezi ceva cu pasiune, tot universul va contribui la atingerea Idealului.
Petra Hianu
Absolventă a Facultății de Drept Simion Bărnuțiu din Sibiu, master în Drept European, actualmente Chef.
După aproximativ 3 ani lucrați în domeniul juridic, în mare parte pe Drept Comercial și Licitații Publice, am plecat în afară țării, inițial într-o vacanță, devenită ulterior o nouă viață departe de casă.
Țara unde am descoperit pasiunea pentru gastronomie a fost Italia, studiind arta culinară la o școală privată din Roma. Am lucrat inițial în FOH , că ospătar, ulterior imbratisand cariera de bucătar, o decizie care mi-a schimbat complet viața și percepția asupra ei. Acest nou drum, deloc lin, plin de peripeții și provocări, m-a făcut să evoluez constant, atât ca om, dar și ca profesionist .
Această călătorie m-a purtat în locuri la care nu m-aș fi gândit vreodată, locuri în care am cunoscut oameni minunați, profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, oameni care m-au inspirat și mi-au transmis pasiunea fără margini pentru acest domeniu.
Probabil cel mai constructiv lucru învățat în acest domeniu a fost ieșirea din zona de confort și conștientizarea că de la acel prag începe autocunoașterea.
Am lucrat și făcut stage-uri în țări precum Italia, Malta, Belgia ( Hertog Jan 3 Michelin star), Cehia (La degustation 1 Michelin star), Slovacia ( Gasperov Mlyn), Suedia (Frantzen 3 Michelin star), Norvegia (Maaemo 3 Michelin star), Irlanda (Aniar, 1 Michelin star), iar în curând voi avea onoarea să merg în Slovenia ( Hisa Franko).
Paul Moinea
Născut și crescut în Sibiu, la vârstă de 22 de ani, am plecat în Italia, țară care, ulterior a devenit a doua mea casă. După multiple aventuri în diferite joburi, șofer curierat rapid, șofer ambulanță, etc. mâna destinului m-a împins să studiez arta culinară și să mă îndrăgostesc de tot ceea ce însemnă Italia în domeniul gastronomic. După o perioada de împliniri și provocări, la sfaturile unuia dintre cei mai aropiati prieteni și colegi am decis să schimb țară , îndreptându-mă către Malta.
O nouă țară , o nouă aventură. O țară în care am învățat ce înseamnă acest colos numit gastronomie internațională. Datorită experienței de muncă desfășurată pe o lungă perioada în lanțul Intercontinental, am avut plăcerea și onoarea să învăț de la cei care au avut răbdarea și încrederea de a-mi arată ce înseamnă în totalitate industria turismului. Schimburi de experiență și mai ales de opinie, cu toți cei care făceau parte din acest sistem, m-au făcut să progresez către poziții de conducere în structura Intercontinental Malta. În tot acest parcurs, am avut oportunitatea de a face schimb de cultură cu peste 86 de naționalități ,datorită colegilor mei din toate colțurile lumii. Am ajuns la o concluzie: FOOD IS CULTURE.
Multiple țări în care am avut onoarea de a-mi desfășura carieră, chiar și pentru o perioada foarte scurtă, au avut o importantă majoră în carieră mea. Indiferent de locul în care muncești, fie el bun sau rău, înveți. Constant am încercat să mă ghidez după propriile ambiții și să culeg câte ceva de la fiecare job, și aici intervine exemplu de “așa da” și cel de “așa nu”.
Acest domeniu de activitate nu poate fi stăpânit sau învățat fără ca tu, ca persoană, să te dedici 200% și fără a-i arăta dragoste și pasiune. Programul de lucru și presiunea infernală nu pot fi duse la capăt fără dăruință și perseverență.
Un lucru este sigur, nu mă întorc în România cu mâna goală, ci cu un bagaj de cunoștințe și cu mulți prieteni din jurul lumii.